Interview met Godfried van Gestel over de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ van het Haags Congres Bureau die start op 3 november in Den Haag.
Godfried van Gestel heeft zijn eigen advies- en interimmanagementbureau waarbij hij veelal vanuit de overheid opdrachten krijgt, in het bijzonder m.b.t. vraagstukken rondom sociaal domein en veiligheid. Hij is in de afgelopen jaren dan ook betrokken geweest bij de organisatie en doorontwikkeling van de Zorg- en Veiligheidhuizen van Midden-Brabant, Brabant Zuidoost en Noord-Limburg. Daarnaast is hij als docent betrokken bij de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’. Zijn volledig cv is te lezen op de website van het Haags Congres Bureau.
Vragen gesteld door Rosa Tims van VL-Nieuws.
Er wordt gesproken over stelselmatige daders en veelplegers. Kun je aangeven wat hier onder wordt verstaan? Zijn er verschillen in deze begrippen en zoja, welke?
Stelselmatige daders en veelplegers zijn in de praktijk hetzelfde. Andere naam die gebruikt wordt is “Draaideurcriminelen”. De benaming heeft wel een juridische betekenis. De Driehoek kan een lijst samenstellen van personen die vaak voor allerlei feiten (veelal vermogensdelicten, drugs, agressie of overtredingen van de APV zoals alcohol- en gebiedsverboden) met de politie in aanraking komen en daarnaast veel overlast veroorzaken. Een veelpleger krijgt dan namens de burgemeester een brief met de mededeling dat hij/zij op de lijst staat en specifiek gevolgd gaat worden door de politie. Bij voldoende delicten en veroordelingen binnen een bepaalde tijd kan deze veelpleger in aanmerking komen voor de bijzondere strafrechtelijke maatregel, namelijk de ISD. Ook voor een relatief klein delict kan dit leiden tot een twee-jarige maatregel in een strafinrichting met een op maat gesneden (gedwongen) zorgtraject.
Lees verder via vl-nieuws.nl